klik le

Friday, November 16, 2012

Mari ke dapur bersama kak mimo..ewahhh

Assalamualaikum..

Ingat tak sebelum ni aku pernah share pasal resepi kek cawan?
Bagi yang tak ingat tekan sini untuk dapatkan resipe kek cawan yang simple tahap budak sekolah rendah. Lupa nak bagitau resipe kek cawan ni aku ubah sikit. Aku letak jem blueberry dalam dia.
Cuma tembak je dalam paper cup tu pakai piping bag.

Ok. hari ni aku nak share cara nak buat ising. Pun mudah dan simple.
sebab apa mudah?
Sebab aku rasa budak sekolah rendah pun boleh buat.
Malu ooo ngan budak sekolah kalau tak gheti buat..
Lagipun aku memang suka share benda yang simple simple ni.





Bahan-bahan

120 gm butter
60 gm gula icing( sila ayak dahulu atau dalam bahasa omputihnya sieve)
Dark choclate @ coklat masakan (incase kalau nak buat cream chocolate..) 
Paste-mengikut kesukaan (aku guna vanilla dan strawberry kali ni)


Cara-cara

Campurkan  butter dan gula lepastu pukul sehingga kembang.
Lepas dah kembang asingkan mengikut perisa yang akan digunakan.
Aku divide kepada 3 sebab aku guna 3 perisa.
Untuk cream choclate, panaskan chocolate dan tuangkan kedalam satu adunan yang dah dibahagi tadi.
Untuk perisa yang lain pun sama. Beli siap siap perisa atau paste dekat kedai. Tuang je dalam adunan.
Mudah dan cepat.

Last sekali, hias. Letak je dalam piping beg, tembak je ikut kesukaan.

Senang gila kan?
Ikutkan tak sampai 10 minit nak buat icing ni


cup cakes


Oh lagi satu aku bukan spesies yang kreatif bab-bab hiasan ni. Sila hias kek ikut kreativiti dan tahap kerajinan.

Selamat mencuba.


No comments: